Op reis met de wagen door Europa …

De zomervakantie staat voor de deur en wie er op uittrekt doet dat liefst met een gerust gemoed. Enerzijds is er de verschillende regelgeving in tal van landen, anderzijds wil je voorbereid zijn en geholpen worden als er toch iets fout gaat. Elk land heeft specifieke regels Elk Europees land heeft zijn eigen verkeersregels. Wanneer […]

Op reis met de wagen door Europa …

De zomervakantie staat voor de deur en wie er op uittrekt doet dat liefst met een gerust gemoed. Enerzijds is er de verschillende regelgeving in tal van landen, anderzijds wil je voorbereid zijn en geholpen worden als er toch iets fout gaat.

Elk land heeft specifieke regels

Elk Europees land heeft zijn eigen verkeersregels. Wanneer u dus met de wagen in een ander land rijdt, wordt u geacht de regels daar te kennen en te respecteren. 

De Europese Commissie heeft een interactieve kaart met de belangrijkste verkeersregels van toepassing in alle Europese lidstaten. Bekijk deze dus zeker voor u vertrekt of download de app. VAB geeft ook een handig overzicht per land.

In Europa duiken heel wat milieuzones op. Een kort overzicht van alle regels om door de bomen het bos nog te zien.
Verder zijn er tal van nieuwe of aangepaste regels. Er zijn nieuwe borden, ken jij ze al? Verscherpte snelheidscontroles, aanpassingen aan de tolwegen, ... nieuwigheden die je best kent voor je vertrekt.
Via de linken in dit artikel vind je alleszins al veel info terug.

Wist je dat heel wat van je lopende verzekeringen ook dekking op reis bieden?

Bestaande verzekeringen voor het dagelijkse leven kunnen ook tijdens je vakantie hun nut bewijzen. Een overzicht:

• Je familiale verzekering:

- Dekt de aansprakelijkheid van het gezin voor schade berokkend aan derden.
- Geldt wereldwijd. Bijvoorbeeld: je kind breekt per ongeluk enkele vazen van het hotel. Je hebt op reis een verkeersongeval in fout als voetganger of fietser.

• Je hospitalisatieverzekering

- Deze geldt in Europa, soms wereldwijd. Het moet wel steeds gaan om een dringende tussenkomst waarvoor normaal de sociale zekerheid ook tussenkomt (medisch toerisme is uitgesloten).

• Je brand- en diefstalverzekering:

- Als ook de inboedel gedekt is, geldt deze verzekering ook op reis (beschadigde kledij door waterschade bijvoorbeeld).
- De dekking geldt ook in je vakantieverblijf. bv diefstal met braak uit je hotelkamer

• Je ongevallenverzekering

- Dekking bij ongevallen in het privéleven (met uitzondering van ongevallen door een extreme sport die door de overeenkomst wordt uitgesloten).

• Je motorrijtuigenverzekering

- Dekking in de landen op het verzekeringsbewijs van je wagen. Ook je omnium geldt in deze landen bv bij diefstal of poging daartoe.

• Je rechtsbijstandsverzekering:

- Voorziet juridisch advies en rechtsbijstand.
- De tussenkomst loopt door na de vakantie voor eventuele gerechtskosten.

En wat als het toch fout gaat?

De standaard reisverzekering bestaat niet. Je hebt verschillende aspecten: bijstand voor personen bij ziekte, ongeval, opsporing, redding, ..., medische kosten in het buitenland, bijstand bij pech of ongeval met je voertuig, repatriëring, annulatie, bagage ...
Ben je beter af met een tijdelijk contract of is een jaarcontract meer iets voor jou of je gezin. Hoeveel medische kosten dien ik minimum te verzekeren wanneer ik reis? Reizen er vrienden mee, dienen die ook verzekerd te zijn? Een persoonlijk advies is hier op zijn plaats.

Hierover geven we bij Baken 92 graag advies op maat. Kom dus even langs en vertrek gerust op reis. Wil je nu al wat meer info, klik snel even door.